JL Fantasy

Gear Forth0

17 januari 2016

Äntligen här!




5 animeserier som inspirerar mig0

04 september 2015

Förutom böcker och dokumentärer hämtar jag nog mest inspiration från anime. Här kommer de fem animeserier som jag fått mest inspiration från.

5. Kenshin
Hjältar startar oftast svaga och växer sig starkare under seriens gång. Men vad händer om du tar den starkaste personen genom tiderna och startar berättelsen när hen, mer eller mindre, är som allra starkast? Hur kommer karaktären utvecklas. Hur bygger du upp den dramaturgiska kurvan utan att tappa läsarnas intresse? Kenshin gör detta på ett fantastiskt sätt med den mytomspunne samurajen Kenshin the Battousai.


4. Hajime no Ippo
 
I motsats till Kenshin är Ippo svagast på skolan. Han är mobbad och undrar hur det skulle kännas att vara stark. Så startar Hajime no Ippo, en boxningsmanga som fascinerat mig i flera år. Hur bygger man långsamt upp en karaktär, steg för steg över 25 år? Serien startade 1989 och pågår fortfarande och så gör även Ippos karaktärsutveckling. Han lär sig sakta men säkert att boxas och jag älskar hans resa. Framgångar möter motgångar men det finns en ständig framåtrörelse i serien som håller mig kvar.



3. Naruto
Jag har lärt mig mycket om skrivande av denna serie, och särskilt intressanta har alltid skurkarna varit. De utmanar alltid huvudkaraktärerna på precis rätt nivå, det vill säga de är alltid lite starkare än dem. Alla skurkarna känns levande, trovärdiga och fascinerande. Ofta har författaren tagit en egenskap och gjort den till karaktärens signum. Är han intresserad av ormar? Då får ormar bli hans signum - ormar följer honom överallt och alla hans magier baseras på ormar. Är sugen på att se om alla 600+ avsnitt bara för att studera skurkarna mer ingående.
 

Den serie som jag följer med allra största intresse just nu är One Piece. One Piece har också smittat av sig i planerandet av min nästa bokserie. Det jag har tagit vara på är magisystemet. I stället för att lära sig "magi" äter karaktärerna här Djävulsfrukter och får oanade krafter. Huvudkaraktären Luffy äter till exempel gummifrukten och hela hans kropp förvandlas till gummi. Vad skulle hända om människor kunde "hitta" magiska krafter? Hur skulle det påverka världsekonomin? Politiken? Religionen? Miljön? 


1. Berserk
Jag har sett om den här serien flera gånger bara för att komma in i rätt stämning för mitt egen bokserie. Huvudkaraktären i min fantasyserie har jag på många sätt skapat efter Guts, huvudkaraktären i Berserk. Men det är mer än bara Guts som fascinerar med denna serie. Till exempel hur den tidigt i serien ger subtila ledtrådar för vad som komma skall i det episka slutet, och hur kamaraderiet i Band of the Hawk så enkelt glider igenom rutan. Jag gläds med deras framgångar och sörjer deras motgångar. Ingen anime, eller bokserie för den delen, har chockat mig så mycket som Berserk, du som har sett slutet vet vad jag menar.






Code Geass - Recension0

09 juli 2015

En japansk anime rån 2006 med både mech och fantasy element.



Serien utspelar sig på en alternativ jorden där det Brittiska Imperiet, med deras nya mech-krigare, har tagit över Japan och även stora delar av resten av världen. Vi följer Lelouch vi Britannia som efter sin mors död svär att han ska störta Brittaniens kejsare. Något som inledningsvis inte går särskilt bra men när han av en händelse får den mystiska kraften Code Geass, som kan tvinga människor att följa hans vilja blir Lelouch snart ledare för motståndsrörelsen och kampen tar sin början.

Med intressanta plot-twist, rätt bra action (även om jag inte skulle säga att det är seriens starkaste sida) och ett utmärkt tempo som ständigt för handlingen framåt är serien mycket sevärd. Jag gillade särskilt hur seriens två huvudpersoner, Lelouch och Suzaku, förändras allt eftersom och hur serien utmanar stora frågor som t.ex. kan man vara ond men göra gott?

Hade action-sekvenserna varit lite bättre och att karaktärerna även i den aspekten hade utvecklats och inte bara "levlat upp" med nya coolare maskiner så hade serien nog fått en femma. 

Betyg: 4/5

Senast på TV och Internet0

28 mars 2015

Några snabba tips på sevärda filmer och serier.

Lätta spoilers i den andra delen av recensionerna.

Naruto:
1997 skapades Naruto, en japansk manga och senare anime som nu efter 18 år, 700 mangaavsnitt, har avslutats. Naruto har varit min favoritserie under många år. Det som fascinerat mig mest är alla fienderna i serien. Alltid anpassade till Narutos egen styrka, d.v.s. alltid lite starkare än honom. Alltid mörka, mystiska och viktigast av allt, trovärdiga. Karaktärer som Zabuza, Gaara, Orochimaru, Pain och Tobi m.fl. kommer alltid vara inspiration till skurkar i mina egna böcker.

Om ni kan stå ut med, eller hoppa över, alla fillers i animen, som nu också närmar sig sitt slut, så är detta min starkaste rekommendation idag. Förutsatt att du har tålamodet och tiden att läsa/se alla 700 avsnitt. 5/5

Marco Polo:

Han är en köpmannason från Venedig som tas till fånga av de mäktiga och blodtörstiga Mongolerna i 1300-talets Kina. I början försökte jag jämföra serien med Game of Thrones vilket jag snart insåg var ett misstag. Marco Polo har mer gemensamt med tv-serien Spartacus även om den inte är lika våldsam.

Serien är bra och har en intressant setting men karaktärerna och handlingen är för platta för att ge ett högre betyg. 2/5


House of Cards:
I USAs politiska topp får vi följa Francis Underwood, en kongressledamot som vill ha hämnd på de som han anser har ljugit för honom - vilket bland annat är USAs nuvarande president. Denna mörka serie är det något av det bästa som sänts på TV de senaste åren. Jag är livrädd för att se vilka hemskheter Francis och hans fru Claire ska göra härnäst för att få det han vill.

Om du kan stå ut med att se världens sanna, onda, ansikte så kommer du älska denna serie. 5/5


Orphan Black:
Den gatusmarta Sarah Manning ser hur en annan kvinna, som ser exakt ut som henne, tar sitt eget liv genom att hoppa framför ett tåg. Sarah bestämmer sig för att rymma från sitt problematiska liv 
och tar därför den andra kvinnans identitet.

Vid första anblick förstod jag inte att denna serien är en sci-fi förklädd som thriller och drama. Första säsongen är den starkaste då de två efterföljande tappar i trovärdighet. 3/5

Attack on Titan:
Serien som tagit internet med storm det senaste året. Människan har förlorat världen till titaner, stora 
människoliknande varelser utan intelligens. Det enda som finns kvar av mänskligheten är en sista stad som skyddas av tre höga murar. I den yttersta delen av staden lever Eren som får se hur muren bryts igenom och hur hans mamma äts upp av titanerna.

I likhet med Orphan Black så är den första säsongen av Attack on Titan den starkaste. Animen har ännu inte gjorts till en andra säsong men mangan är inte lika bra nu som den var i början. 4/5


Tokyo Ghoul:
Mörk fantasy anime som tar plats i nutida Tokyo där människoätande Ghouls sätter skräck i 
den styrande mänskliga befolkningen. Serien startar på ett klassiskt vis, huvudpersonen Kaneki dödas nästan i en Ghoulattack och förvandlas till hälften Ghoul hälften människa. Han tvingas nu inse att han måste börja äta människokött för att kunna överleva.

En grafiskt vacker serie med intressanta karaktärer. Serien känns dock lite för förutsägbar för att resultera i ett högre betyg. Jag hoppas att den kan överraska mig i framtiden. 3/5


Kuroko No Basket:
Tetsuya Kuroko var en medlem av det legendariska och obesegrade baskelaget Teiko. Nu då laget splittrats och dess medlemmar gått till olika klubbar är frågan, vilken av de tidigare medlemmarna
kan leda sitt respektive lag till vinst i den årliga basketbollturneringen.

Jag måste erkänna att jag har en förkärlek för japanska sportanimes och denna är en av mina favoriter. En lättläst/lättsedd serie som trots sin enkelhet verkligen har fångat mitt intresse. Ibland behöver man inte stora episka serier för att roas. 4/5

Parasyte:
En natt försöker en parasit ta över Shinichis hjärna men misslyckas och tar istället över hans hand. Shinichi måste nu lära sig leva i symbios med denna konstiga varelse samtidigt som han försöker leva ett vanligt liv. Vad är egentligen dessa parasiter och var har de kommit ifrån?

En spännande och tankeväckande anime som greppade mig från första avsnittet och höll fast mitt intresse hela vägen igenom dess enda säsong. 4/5


Big Hero 6:
Hiro är ett ungt geni som kan bygga det mesta, problemet är bara det att han inte vet vad han vill göra med sitt liv. Kanske kan hans storebror få honom att ändra sig och göra något mera betydelsefullt av sitt geni.

Filmen är actionladdad, rolig, sorglig och kärleksfull. Detta på ett flytande och naturligt sätt som jag älskar med de bästa Disneyfilmerna. Jag skulle närmast jämföra den med Lejonkungen även om Big Hero 6 tar plats i den fiktiva framtidsstaden San Fransokyo istället för i Afrikas savann. 5/5