Om JosefBild på Josef Lindell

Jag föddes 1983 i Bjästa, Örnsköldsvik. Mina föräldrar har berättat att jag var ett väldigt behändigt barn. Jag kunde leka i timtal med mina He-Man-gubbar, där jag satte upp "pjäser" där He-Man och en mindre skara av hjältar anfölls av en överväldigande hord av skurkar, med Skeletor i spetsen. Det var dock inte förrän en klasskamrat i årskurs åtta tipsade mig om Sagan om Belgarion som jag förstod att jag hade ett brinnande intresse för fantasy. Två veckor senare, när jag läst ut alla Belgarion- och Malloreaböckerna, sökte jag efter något som kunde likna eller till och med överträffa dessa "mästerverk". Mitt tidigare hockeyintresse ersattes med en besatthet av fantasy i alla dess former och jag upptäckte författare som Robert Jordan, R.A Salvatore, J.R.R. Tolkien, Robin Hobb och William King.

I början av 2000-talet flyttade jag till Umeå för att studera till lärare. Det var även under universitetstiden som mina tankar på att skriva en egen fantasybok startade på allvar. Till alla föreläsningar bar jag med mig mina skrivaranteckningsböcker. När föreläsningarna var slut hade jag oftast skrivit mer i dem än vad jag gjort i mina kursanteckningsböcker. Jag tänkte dock alltid att jag var för dålig på att skriva för att börja skriva på min bok. Men jag kunde åtminstone skriva ner alla mina idéer och börja bygga min bokserie. Så att en dag, när jag blivit duktig på att skriva, skulle det gå snabbt att sätta igång. Men det var inte förrän jag fick kontakt med Jenny Eklund, en jobbcoach som hjälper människor att utvecklas, lösa dilemman eller uppnå ens drömmar som jag insåg att det enda sättet att bli bättre på att skriva är genom att faktiskt skriva. Efter ett enda möte med henne sade jag upp mig från mitt jobb och började skriva på min fantasybok, som jag då hade planerat i 12 år.

Under de följande tre åren tillbringade jag väldigt mycket tid med att läsa på om skrivande, särskilt stor hjälp var Brandon Sandersons skrivkurser på youtube. Till slut blev jag klar med boken Cirkeln av Hat. Jag var både nöjd och missnöjd med resultatet. Otroligt lycklig över att jag äntligen skrivit färdigt min bok och att jag lärt mig så mycket om skrivande, men samtidigt djupt besviken över kvaliteten på det jag hade skrivit. Jag skickade iväg den till ett förlag utan större förhoppningar, mest bara för att jag tyckte att boken var värd åtminstone det. Efter åtta månader fick jag svar från förlaget, standardrefusering. Läxan som Jenny lärt mig fanns dock kvar: det är bara genom att skriva som du kan bli bättre på att skriva.

I dag arbetar jag som SO-lärare på Ängetskolan i Örnsköldsvik och är politiskt aktiv inom moderaterna samtidigt som jag skriver på en ny bok som jag kallar för Devans Dans. Jag driver även denna blogg, som jag försöker uppdatera varje helg. Mina främsta förebilder för mitt skrivande är Brandon Sanderson, Peter Forsberg och Joe Abercrombie. Tills jag har några böcker redo för er att köpa får ni gärna följa denna blogg, min författarsida på Facebook, mitt privata liv via Instagram och mitt idésamlande på Pinterest.

/Josef Lindell

                                                                                                                                                                                                Fotograf Malin Grönborg